Ga naar hoofdinhoud

NL Design System in 2021

Het was weer een bijzonder jaar. Zeker ook voor NL Design System. En we zijn blij dat we zoveel hebben kunnen bereiken en trots op de mooie resultaten die we hebben geboekt. We blikken graag terug op het afgelopen jaar.

Kernteam

Het kernteam bestaat uit Angela, Robbert, Yolijn en Rogier. We werken al sinds herfst 2019 met elkaar samen. Funfact: we hebben elkaar steeds niet gezien in real life!

Community

We doen het gelukkig niet alleen. Grote bergen werk zijn verzet door teams bij de gemeente Den Haag, Utrecht en Logius, en door alle deelnemers van werksessies, en deelnemers aan de Onboardingweek.

Kennismakingen met teams

Afgelopen jaar hebben we vele tientallen ontmoetingen gehad met teams die willen weten hoe NL Design System kan helpen bij hun projecten. En hoe zij NL Design System verder kunnen helpen.

Kennis uitwisselen met design system-teams

We hebben gesproken met diverse design system-teams bij overheden en in het bedrijfsleven, om te leren van elkaar over hoe je een design system effectief laat landen in een organisatie.

Slack

In 2021 meer dan 200 nieuwe leden bij #nl-design-system, nu bijna 450 geïnteresseerden!

Screenshot van Slack #nl-design-system

NL Design System heartbeat

In 2021 vonden elke 2 weken ‘heartbeats’ (in totaal 24 keer) plaats. Een (online) bijeenkomst waarin het kernteam de voortgang presenteerde en er gelegenheid voor vragen was.

Interactieve werksessies

In de eerste helft van het jaar hebben we 3 keer een interactieve werksessie georganiseerd, met vele tientallen deelnemers. Heel veel dank dat jullie erbij waren en hebben geholpen de kennis samen te brengen, onder andere over goede formulieren.

E-mail nieuwsbrief

Voor iedereen die op zijn eigen tijd wilt meelezen, gaat elke 2 weken de nieuwsbrief eruit. Je kunt je voor de nieuwsbrief aanmelden als je dat nog niet gedaan hebt.

’The GIT sessions’

Afgelopen jaar elk vrijdag vaste prik: samenwerken met Utrecht aan nieuwe componenten voor het Utrecht Design System die gebouwd worden met de NL Design System-architectuur.

‘The Figma sessions’

Afgelopen jaar wekelijks vaste prik: samenwerken met designers van Utrecht, Den Haag en Mijn Overheid om bouwblokken en design tokens te bouwen die herbruikbaar zijn voor iedereen.

Sprint refinements

Het kernteam heeft tijdens ‘sprint refinements’ van de gemeente Den Haag regelmatig mee kunnen denken over hoe componenten aangepakt kunnen worden, op toegankelijke en herbruikbare wijze.

Code reviews

Wanneer mogelijk keken (en kijken) we mee met de ontwikkelingen in de community, en helpen we om nieuwe componenten in te zetten bij andere organisaties.

Kruisbestuiving

Dankzij de fantastische inzet van diverse teams worden steeds meer componenten van de ene organisatie ingezet bij diensten van een andere organisatie. Weer een stap dichterbij een centrale NL Design System-verzameling!

Onboardingweek

Begin november hebben we een week lang workshops voor product owners, developers en designers gegeven hoe je aan de slag kan met NL Design Systems.

Webinar ‘Toegankelijkheid en het NL Design System’

De gasten in de studio voor het webinar 'Toegankelijkheid en het NL Design System' Op dinsdag 22 juni vond het webinar plaats over toegankelijkheid en het NL Design System. Gespreksleider Peter van Grieken, adviseur digitale toegankelijkheid, ging in gesprek met 3 gasten aan tafel: onze Robbert, toegankelijkheidsexpert Jules Ernst en UX designer Rozerin Ayerdem van de gemeente Den Haag.

Wil je het webinar terugkijken? Of wil je de vragen en antwoorden uit de chat lezen? Je vindt alles op deze pagina. Inclusief de links die in het webinar en in de chat werden gedeeld en de presentaties.

Storybook template

Screenshot van voorbeeld van Storybook template repository in GitHub

Storybook met thema’s

Screenshot van Storybook met thema's, met componenten voor Nijmegen als voorbeeld

Gedeelde design tokens

Screenshot van design token JSON bestanden in GitHub, van Den Haag, Utrecht en Mijn Overheid

Componenten in Storybook

Screenshot collage van navigatie in Storybook met vele tientallen componenten

Componenten in Figma

Screenshot van Figma met design system bestanden van Gemeente Utrecht en Gemeente Den Haag

Support in Slack

Afgelopen jaar hebben we in Slack honderden vragen beantwoord via direct messages in chat en via videobellen, zodat ontwikkelingen zonder problemen door kunnen.

Documentatie en code schrijven

Afgelopen jaar hebben zijn er honderden ‘pull requests’ voorbij gekomen zijn er meer dan 2.000 ‘commits’ gedaan bij NL Design System repositories.

Vragen of suggesties?

Wil je meer informatie over het NL Design System of graag meedoen? Of heb je ideeën voor volgend jaar? Neem contact met ons op via ons Slackkanaal.

Fijne feestdagen! Dan rest ons niets dan je hele fijne feestdagen te wensen. We kijken uit naar samenwerking in 2022!

Het kernteam, Angela, Robbert, Yolijn & Rogier